NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 10 The Beggar

NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 10 The Beggar are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Moments Chapter 10 The Beggar.

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 10 The Beggar

NCERT Textbook Questions

Think about it
(Page 67)

Question 1.
Has Lushkoff become a beggar by circumstance or by choice?
Answer:
Lushkoff was a middle-aged man and belonged to the Russian choir. He was not a bom beggar. He was sacked from the choir because of his drinking habits. He became a beggar by choice as he did not like to work hard at that stage.

Question 2.
What reasons does he give to Sergei for his telling lies?
Answer:
Lushkoff told the truth and accepted that he was a liar. Formerly he used to be a singer. He told lies to seek the favour of others. If he had spoken the truth none would have helped him. So, he decided to tell lies.

More Resources for CBSE Class 9

Question 3.
Is Lushkoff a willing worker? Why, then, does he agree to chop wood for Sergei?
Answer:
No, he was not a willing worker. He was too weak to work. He had lost his strength and stamina due to his habit of drinking and secondly he was a middle aged man. He agreed to chop wood because of pride and shame and he had been trapped by his own words. So he had no other way but to accept Sergei’s offer.

Question 4.
Sergei says, “I am happy that my words have taken effect.” Why does he say so? Is he right in saying so?
Answer:
Sergei looked satisfied with the performance of the beggar and felt happy. When Lushkoff’s job of packing and hauling of the furniture was over, he praised him while handing him a rouble. But he was not right in saying so because Lushkoff had not developed the habit of working hard. He was still an idle fellow.

Question 5.
Lushkoff is earning thirty five roubles a month. How is he obliged to Sergei for this?
Answer:
Sergei played very important role in improving the condition of the beggar. It was because of Sergei that Lushkoff could earn thirty five roubles a month. He offered him the job to chop wood at his home. Later on he sent him to one of his friends to do the job of copying. Lushkoff was highly obliged to Sergei because now he was a notary because of him.

Question 6.
During their conversation Lushkoff reveals that Sergei’s cook, Olga, is responsible for the positive change in him. How has Olga saved Lushkoff?
Answer:
Olga was a social and sympathetic lady. She loved humanity. She realised the condition of Lushkoff and tried her best to improve the same. She did the work of his part as she wanted to change him. She kept criticizing him in order to improve him. He realised her feelings towards him and a change took place in his heart. So, Olga was responsible for the positive change in him.

Talk about it
(Page 68)

Question 1.
How can we help beggars/abolish begging?
Answer:
The whole world is facing the nuisance of begging. The number of beggars is increasing day by day. Beggars can be seen at all public places. Some of the beggars have made it a business. It has become a serious problem. Our society and the government should take necessary steps to solve this problem. Global spread of education is required. Our government should pass strict laws against begging. Beggars should be given an opportunity to work. Financial support can be provided to them in order to set up some work. Beggars may be turned into skilled labourers. The government should set up beggar’s home only for the handicapped. Begging is a bad practice and is an impediment in the way of progress. So, we should discourage begging and beggars.

We hope the NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 10 The Beggar help you. If you have any query regarding CBSE Class 9 English Moments Chapter 10 The Beggar, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist

NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist.

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist

NCERT Textbook Questions

Think about it
(Page 60)

Question 1.
Bill Bryson says, “I am, in short, easily confused.” What examples has he given to justify this?
Answer:
Bill Bryson never had a pleasant journey. He got easily confused. Citing examples, he said that he could not easily find lavatory in a cinema hall and finally found himself standing nearby a self-locking door. At the hotels too, he asked his room number many a time in a day.

Question 2.
What happens when the zip on his carry-on bag gives way?
Answer:
The author got much confused in that condition. When the zip on his carry-on bag gave way, everything within fell on the ground and scattered all over. Newspaper cuttings, loose papers, tobacco packet, magazines, passport, English money and film spread over a large area.

More Resources for CBSE Class 9

Question 3.
Why is his finger bleeding? What is his wife’s reaction?
Answer:
His finger gashed while he tried to pull the zip forcefully and it started bleeding. At this his wife looked at him with an expression of wonder and remarked, “I can’t believe you do this for a living”.

Quesstion 4.
How does Bill Bryson end up in a “Crash position” in the aircraft?
Answer:
Once while he was travelling in an aeroplane, he leaned over to tie up his shoe laces. As soon as he leaned over for this purpose, someone in the seat ahead of him threw his seat back. Thus, the author ended up in a “crash position”.

Question 5.
Why are his teeth and gums navy blue?
Answer:
Strange things used to happen with him. It was his worst experience. He was sucking on the end of his pen while writing important thoughts. He was lost in talking with an attractive lady and could not notice the leakage in the pen. When he visited the lavatory he found his teeth and gums navy blue.

Question 6.
Bill Bryson “ached to be suave”. Is he successful in his mission? List his ‘unsuave’ ways.
Answer:
It is quite clear that Bill Bryson ached to be suave. He is not successful in his mission. He got himself in a car and closed the door without leaving 14 inches of coat outside, wore light-coloured trousers without discovering at the end of the day that he had at various times sat on chewing gum, ice cream, cough syrup and motor oil.

Question 7.
Why do you think Bill Bryson’s wife says to the children, “Take the lids off the food for Daddy”?
Answer:
Bill Bryson’s wife was aware of the travelling habits of her husband. To avoid any awkward situation, she says, “Take the lids off the food for Daddy” as she did not like her husband to take the lid off the food in his particular style.

Question 8.
What is the significance of the title?
Ans.
The title is quite significant. After going through the whole story it becomes quite vivid that Bill Bryson is The Accidental Tourist. There are various such examples which prove the appropriateness of the title. The title itself suggests about the various strange and accidental experiences of the author.

Talk about it
(Page 61)

Question 9.
To get confused and behave in ‘unsuave’ ways like Bill Bryson is normal and human. Tell your class about any similar situation that you found yourself in.
Answer:
On January 1,20061 was invited to attend a party in a hotel. I was excited about it. When sitting round the table we were discussing about our past experiences, I got up to attend a telephonic call and moved outside. I was in such a hurry that I did not notice the waiter coming. I hit the tray and all the edibles fell upon the ladies and gentlemen sitting over there. Their clothes went dirty and they became furious. They started criticising me for my carelessness. It was such a scene where I felt embarrased. I left the party at once.

We hope the NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist help you. If you have any query regarding CBSE Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 8 A House is Not a Home

NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is Not a Home are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Moments Chapter 8 A House is Not a Home.

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 8 A House is Not a Home

NCERT Textbook Questions

Think about it 
(Pages 54 & 55)

Question 1.
What does the author notice one Sunday afternoon? What is his mother’s reaction? What does she do?
Answer:
The author, while doing his homework noticed the smoke pouring in through the seams of the ceiling. The room was filled with the smoke very quickly. The author and his mother ran outside to save their life. His mother ran out of the house with a small metal box full of important documents. She became so crazy that she rushed back to the house just after dropping the box.

Question 2.
Why does he break down in tears after the fire?
Answer:
The author’s house was completely burned down. Five hours later when the fire was finally put out, he realised at once that his cat was nowhere. He had to face the loss of old school, his house and cat. In such a state, he cried and broke down in tears.

More Resources for CBSE Class 9

Question 3.
Why is the author deeply embarrassed the next day in school? Which words show his fear and insecurity?
Answer:
The author was full of remorse as he was left with nothing. He didn’t have proper dress and study material. He had no backpack. He had the feeling of insecurity. All things appeared strange to him. He was shocked deeply and seemed frustrated. The words uttered by him “Was I destined to be an outcast and a geek all my life? I didn’t want to grow up, change or have to handle life, if it was to going to be this way. I just wanted to curl up and die” reveal his fear and insecurity.

Question 4.
The cat and the author are very fond of each other. How has this been shown in the story? Where was the cat after the fire? Who brings it back and how?
Answer:
The author loved his cat very much. He never considered her far from him. She kept sitting beside him when he did his homework and other household work. When the author found his cat back, his happiness was beyond the limits. He grabbed her quickly and felt relieved. This proved that they were very fond of each other.

The cat ran over a mile away when the house was on fire. A stranger lady brought it back as there was a phone number written on the collar of the cat.

Question 5.
What actions of the schoolmates change the author’s understanding of life and people, and comfort him emotionally? How does his loneliness vanish and how does he start participating in life?
Answer:
His schoolmates bought up school supplies, notebooks, all kinds of different clothes for the author in order to help him. It was a matter of surprise and too difficult to believe for him. He got emotional satisfaction. People who had never spoken, introduced themselves one by one. All things seemed new and created his interest in life. Now, he had all the things whatever he used to have. He started enjoying his life as usual.

Question 6.
What is the meaning of “My cat was back and so was I”? Had the author gone anywhere? Why does he say that he is also back?
Answer:
Here the author wants to point out that life without affection is useless. He was depressed after a great loss in all fields. His old school and teachers were always in his mind. The fire had reduced his house to ashes. His cat was also not with him. In such circumstances he considered himself dead and had no interest in life.

In the end as soon as the conditions took the turn he felt relieved. Now he had all the things with him. The author had not gone anywhere. It was his state of mind. He recovered from this gloomy state and started enjoying life when he got his cat back.

Talk about it
(Page 55)

Question 1.
Have any of your classmates/schoolmates had an experience like the one described in the story where they needed help? Describe how they were helped.
Answer:
Two years ago, my friend Raju visited the market to buy some household things. It was a crowded market and a shop caught fire due to short circuit. The panic-stricken people rushed here and there. My friend too was trying to leave that place. He with three people got himself locked in a nearby shop to escape from smoke. But the shop was filled with smoke within a little span of time. They felt suffocated by the fumes. They considered that their end was near. In the meantime, a team of an NGO broke open the shutter and took them out of the shop. They were hospitalised quickly. I could get my friend back because of the team and the grace of God.

We hope the NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 8 A House is Not a Home help you. If you have any query regarding CBSE Class 9 English Moments Chapter 8 A House is Not a Home, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama

NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given CBSE Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama.

NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama

NCERT Textbook Questions

Think about it
(Page 42)

Question 1.
What havoc has the super cyclone wrecked in the life of the people of Orissa?
Answer:
It was a devastating storm which washed the houses away and destroyed hundreds of villages. It killed thousands of people and uprooted a large number of trees. There were dead bodies all around. People became homeless and many children who had lost their parents became orphans. This crazed destruction continued for the next thirty-six hours. The condition seemed grim after the super cyclone.

Question 2.
How has Prashant, a teenager, been able to help the people of his village?
Answer:
On reaching his village, Prashant found deplorable conditions all around him. He had leadership qualities so he took the initiative to rehabilitate people. He made a team of young volunteers and cleaned urine, filth, vomit and floating carcasses. His team was fully dedicated to serve others. He persuaded grief-stricken women to look after children. In this way he became a ray of hope for all.

More Resources for CBSE Class 9

Question 3.
How have the people of the community helped one another? What role do the women of Kalikuda play during these days?
Answer:
Prashant took the initiative and mobilised everyone to help one another. In this time of distress the people of the community joined hands together and started relief work. Women started working in the food for work programme and looked after the orphans.

Question 4.
Why do Prashant and other volunteers resist the plan to set up institutions for orphans and widows? What alternatives do they consider?
Answer:
Prashant and other volunteers resisted the plan as they felt that it would not be proper to set up separate institutions for orphans and widows. The group of volunteers was of the opinion that in these institutions children would not be able to get love and widow would suffer from stigma and loneliness and isolation. The group decided to rehabilitate them in their own community. New families were made and the childless widows took care of the orphan.

Question 5.
Do you think Prashant is a good leader? Do you think young people can get together to help people during natural calamities?
Answer:
Undoubtedly, Prashant is a good leader. He has all the qualities of a leader. He has a special quality of taking initiatives. His vision is quite clear. He faces adverse circumstances courageously. He is a source of energy for others and has great motivational power. I think that youth is power. This power can be used to assist society during natural disasters. Whatever job is assigned to the youth in such circumstances they perform their duty with full spirit.

Talk about it
(Page 43)

Question 1.
Talk about the preparedness of the community for a natural disaster.
(You can talk about evacuation plans and rehabilitation; permanent safe shelters; warning system; relief efforts; building materials to withstand cyclone/flood/ earthquake, i.e. safe housing; peoples’ organisation of their own rescue; the survival instinct, etc.)
Answer:
We are the part of community. Natural calamities may occur any time. We have witnessed many such natural disasters which caused devastation all around. Occurence of such calamities is not under our control but to prepare ourselves to face such devastation is under our control. If precautions are taken timely, the effects of such calamities may be reduced. For this purpose we should adopt the following points and discuss them :

  • Evacuation plans
  • Rehabilitation process
  • Permanent safe shelters
  • Warning systems
  • Relief efforts
  • Building materials to withstand cyclone/ flood/earthquake
  • People’s organisation of their own rescue
  • The survival instinct etc.

We hope the NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama help you. If you have any query regarding CBSE Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT solutions for class 8 English It So Happened The Comet – I

NCERT solutions for class 8 English It So Happened The Comet – I

It So Happened Class 8 Comprehension Check (Page 77)

Questions:

  1. Why does Indrani Debi dislike Duttada’s “hobnobbing’ with Dibya?
  2. She is complaining and smiling. Why is she smiling? ‘
  3. (i) What was Duttada’s secret ambition?
    (ii) What did he do to achieve it?
  4. What is the difference between a planet and a comet, as given in the story?
  5. Why was Duttada hopeful that he would discover a new comet soon?
  6. Why does Duttada say____ “I almost wish I had not discovered this comet”.
  7. Why is his wife unhappy about the discovery?

Answers:

  1. “Dibya’ was the name given by Indrani Debi. It was a telescope. Dattada was always busy during night with Dibya. He never cared for his wife or about himself. So his wife disliked it as her rival.
  2. She complains that Dibya has cast a spell on her husband. But she could not help smiling at his childlike behaviour. He did not bother to close the door and he forgot to put on his sweater.
  3. (i) Duttada’s secret ambition was to buy a good telescope and to have enough of spare time to watch the stars.
    (ii) He waited for his retirement. After retirement he got sufficient funds. Then he bought a telescope and he started gazing at the stars without caring for his wife and life.
  4. A planet has a fixed orbit. A comet comes from the distant comers of the solar system. It keeps on changing.
  5. Duttada was hopeful of discovering a new comet because he knew that professional astronomers did not consider them significant and ignored them.
  6. The discovery of the new comet brought Duttada publicity which he did not like. He had to attend many receptions and functions. So he wished he hadn’t discov­ered that new comet.
  7. The discovery of the new comet made Duttada’s wife unhappy. She was supersti­tious. She thought that the discovery would bring calamities on the family as well as on the earth.

It So Happened Class 8 Comprehension Check (Page 80)

Questions:

  1. How did Sir John get hold of James’ original manuscript?
  2. What is the important point the paper makes?
  3. Why does Sir John say that James’paper should not be published?
  4. What do the two men finally decide to do?

Answers:

  1. Sir John got hold of James’ original manuscript from Mr. Taylor who wanted to get his opinion before sending it to a professional referee.
  2. The paper makes the important point that Duttada’s comet would collide with the earth.
  3. Sir John opposes the publication of James’ paper because his prediction would cause widespread panic in the world.
  4. The two men finally agree to organise a secret conference of international experts to plan how to avert the calamity.

It So Happened Class 8 Short Answer Type Questions

Question 1:
What did Indrani Debi think about Duttada’s telescope?
Answer:
Indrani Debi thought that Duttada’s telescope was like a designing woman who had ensnared her husband. She used to call it Dibya.

Question 2:
What news was published in the Ananda Bazaar Patrika two days later?
Answer:
The news was
Calcutta Man Discovers New Comet
Shri Manoj Dutta, a resident on the northern outskirts of Calcutta has claimed to have discovered a new comet. He has seen the comet on the last two nights and has informed the Indian Institute of Astrophysics (IIA) at Bangalore of its whereabouts.

Question 3:
What did the Indian Institute of Astrophysics (IIA) do after getting the infor­mation about the discovery of the new comet?
Answer:
The Indian Institute of Astrophysics (IIA) confirmed the findings and communi­cated it worldwide. It named the new comet after its discoverer.

Question 4:
How did Duttada take his publicity?
Answer:
Duttada was not happy with his publicity. Being an introvert, he didn’t like at­tending numerous receptions and functions organised in his honour. He got so fed up that he began to think that he had not discovered the comet.

Question 5:
How can you say that Indrani Debi was a superstitious lady?
Answer:
Indrani Debi was an educated woman but at the same time she was supersti­tious also. She didn’t welcome the discovery of the new comet. She thought that it would bring calamities on her family as well as on the entire earth.

It So Happened Class 8 Long Answer Type Questions

Question 1:
What was Duttada’s hobby and secret ambition? How did he succeed in his adventure?
Answer:
Duttada was an amateur astronomer. Star gazing was his hobby. But he had a scientific attitude. His secret ambition in life was to discover a comet or a shooting star. After his retirement he got the funds to buy a telescope and leisure enough to watch the stars. He named his eight-inch telescope Dibya-chakshu. He was successful in search. He discovered a comet heading towards the earth. It was called Dutta comet. The news spread world over. James Forsyth predicted that the comet would collide with the earth and destroy it. Dutta’s wife, Indrani Debi, was afraid that the comet would cause ruin. She arranged a Yajna to pacify the evil spirit behind the comet. But the world scientists prepared a plan to make a nuclear explosion and deflect the comet from its path. The operation was named Project Light Brigade. It was successful. The world was saved. But Indrani Debi gave all credit to the holy yajna she got performed.

Question 2:
How does the new comet create a commotion in the world? How was the disaster averted at last?
Answer:
Duttada took up star gazing as a hobby. His secret ambition was to discover a new comet. He used a small telescope and discovered a comet heading towards the earth. James Forsyth calculated that the comet would hit the earth in ten months. Comet Dutta created a commotion and panic among the scientists. Sir John Macpherson prepared a secret plan to give a push to the deadly comet. It was called Project Light Brigade. The operation was successful and the disaster was averted. But Duttada’s wife attributed the safety of the earth to the yajna she had performed.

Question 3:
Bring out the difference in outlook of Duttada and his wife in respect of the new comet. Who do you think deserves the crown of victory?
Answer:
Duttada was an amateur scientist. Star gazing was his hobby. His secret ambition was to discover a new comet. He pursued his hobby firmly. He discovered a comet, heading towards the earth. He knew it could hit and destroy the earth. But the crisis could be averted by exploding a nuclear payload near the comet. This was a sensible and scientific approach. But his wife Indrani Debi was a superstitious woman. She went by what the priests said. To avert the ill-effect of the discovery, she organised a yajna. In the end she gave all credit for the safely of the earth to the yajna.

Question 4:
What were James Forsyth’s predictions’? What did he mean by rare circumstances?
Answer:
James Forsyth predicted that the effect of the collision between the comet and the earth would be terrific. Their assessment was based on the calculations. The collision was unavoidable unless the comet split up near the sun and disappeared. Or it might collide with some other comet before reaching the earth. Otherwise, the comet would take ten months to hit the earth. These were the two rare circumstances.

More CBSE Class 8 Study Material